SME

McDonald sa slávy nedočkal

V Spojených štátoch amerických sú dnes obézne dve tretiny dospelých. Toto hrozivé číslo by možno bolo nižšie, ak by sa 16. februára 1909 v americkom Manchestri nenarodil jeden zo zakladateľov celosvetovej siete reštaurácií rýchleho občerstvenia McDonald's

Zakladateľ siete fastfoodov je verejnosti neznámy. Známe je však jeho priezvisko

V Spojených štátoch amerických sú dnes obézne dve tretiny dospelých. Toto hrozivé číslo by možno bolo nižšie, ak by sa 16. februára 1909 v americkom Manchestri nenarodil jeden zo zakladateľov celosvetovej siete reštaurácií rýchleho občerstvenia McDonald's, Richard „Dick“ McDonald.

Richard „Dick“ McDonald

Narodil sa 16. februára 1909.

V roku 1937 viedol bistro na hotdogy a hamburgery.

V roku 1953 začal otvárať licencované obchody.

Zomrel 14. júla 1998.
Dnešná celosvetová spoločnosť rýchleho občerstvenia označuje za svojho zakladateľa istého Raya Kroca, príbeh známej i nenávidenej značky sa však začal o čosi skôr.

Richard McDonald spolu so svojím starším bratom Mauriceom „Macom“ sa z rodného New Hampshire presťahovali do Kalifornie, kde začali podnikať v oblasti reštaurácií. Už svojou prvou prevádzkou v Pasadene sa špecializovali na rýchle občerstvenie - hotdogy.

Bol rok 1937 a ich bistro sa ničím nelíšilo od desiatok či stoviek rovnakých po celom západnom pobreží.
Zákazníci zaparkovali svoje autá a servírky si, ako bolo zvykom, prišli po objednávky. O tri roky neskôr bratia slávnostne otvorili McDonald's Barbeque reštauráciu v meste San Bernardino.

Tá sa stala populárnou, ale podnikavá dvojica stále nebola spokojná s modelom predaja založeným na náročnej obsluhe servírkami, s rozsiahlymi jedálnymi lístkami či klientelou, ktorú tvorili predovšetkým miestni tínedžeri. Firmu chceli posunúť ďalej.

Chcem rýchlejšiu obsluhu

Dick, ktorého to vždy ťahalo viac k obchodným a marketingovým stránkam podnikania - kým jeho brat Mac sa lepšie cítil v kuchyni - si stále lámal hlavu s efektívnosťou. Uvedomil si, že budúcnosť reštauračného biznisu spočíva nielen v prilákaní mladých rodín, ale najmä v rýchlejšej obsluhe a vo výrazne vyššej produkcii.
Navyše z čísel vyčítal, že väčšinu všetkých tržieb vytvárali hamburgery. Na jeseň v roku 1948 preto na tri mesiace bratia vyvesili tabuľku s nápisom „zatvorené“ a celý podnik úplne zrekonštruovali.

Znovu otvorili 12. decembra, tentoraz však prvú originálnu McDonald's reštauráciu. S dôrazom na rýchlu obsluhu, ale aj s hamburgermi za 15 centov a hranolkami za 10 centov.

Servírky nahradili zákazníci čakajúci pod veľkým menu nad hlavami, nesmeli však čakať dlho. A nemuseli, hamburgery boli „na páse“ pripravené už pred ich príchodom podľa jednotného receptu – horčica, kečup, cibuľa a čalamáda. Zákazníci si na nový spôsob chvíľu zvykali, ale keď sa obchod rozbehol, už sa nezastavil.

Dick potom navrhol červeno-bielu tematiku pôvodných budov i originálne zlaté oblúky vypínajúce sa nad oboma priečeliami. Bratia sa dostali na obálku časopisu American Restaurant a ako sa obchodu darilo, začali otvárať prvé licencované reštaurácie po celých Spojených štátoch.

Svetový biznis

Zaujímavé je, že predmetom licencie bol pôvodne iba systém výroby a predaja, nie obchodné meno. V roku 1954 už mali takýchto prevádzok jedenásť a vtedy sa zoznámili s Rayom Krocom, obchodníkom s automatmi na mliečne kokteily. Ten okamžite rozpoznal obrovský potenciál McDonald's a o sieť sa začal starať.

Postupne ho však začalo deprimovať, že bratom neprekážalo na jeho vkus pomalé tempo rozrastania sa reťazca a v roku 1961 spoločnosť odkúpil za 2,7 milióna amerických dolárov. Obchod sa však nevzťahoval na pôvodnú reštauráciu v San Bernardine, Kroc však dlho neváhal a bratov donútil zmeniť názov na „The Big M drive-in“. Agónia obchodu však trvala len dva roky, o ulicu vedľa bola totiž otvorená nová prevádzka McDonald's.

Dick sa po tomto kroku presťahoval späť do New Hampshire, kde si vzal za manželku svoju ovdovenú lásku zo strednej školy. V rodnom Manchestri zomrel v roku 1998 vo veku 89 rokov.

Autor: Teodor Kuna

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 107
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 123
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 640
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 780
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 722
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 056
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Americký prezident Joe Biden.

Prezidenta USA znepokojujú plány Izraela na ofenzívu v Rafahu.


TASR
Člen bezpečnostných zložiek hliadkuje v uliciach na Haiti.

Kríza na Haiti sa stupňuje niekoľko posledných týždňov.


TASR
Bývalý americký prezident Donald Trump.

Opakovane sa zaviazal zastaviť pomoc Ukrajine.


SITA
Lietadlá spoločnosti Lufthansa na letisku vo Frankfurte.

Všetkých 190 pasažierov z lietadla bezpečne evakuovali.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu